top of page

Les Rémouleurs - 2022
 

Croquis d'un rémouleur sur son vélo

Droge witte wijn.

Beschermde Oorsprongsbenaming - Côte de Sambre et Meuse

Alcohol: 12% vol.

​Inhoud: 75 cl

​Biologisch gecertificeerde wijn

Cuvée samengesteld uit 100% SOLARIS, met de hand geoogst op ons perceel “Crawhez” in Thimister-Clermont en op ons perceel “La Croix” in Hombourg .

Dit is ons derde productiejaar. Sinds het begin van ons avontuur heeft de unieke identiteit van de SOLARIS-druivensoort zichzelf opgedrongen en hebben we besloten om deze alleen aan u te leveren, als enkele druivensoort ( en dus zonder vermenging met een andere druivensoort). Voor dit derde productiejaar hebben we ervoor gekozen om u in al ons assortiment wijnen single rassen te leveren.

Deze wijn is verrassend levendig, goed uitgebalanceerd door de rondheid van de fruitigheid en assertieve tonen van appels en ananas.

 

Kleur: Een mooie gele kleur met groene reflecties. Vrij dikke tranen, ook al is het maar 12% alcohol.

 

Geur: Een gethioleerde neus met vrij openhartige aroma's van zeer sappige perzik en vervolgens aroma's van ananas, abrikozen en zeer rijp exotisch fruit (zoals mango).


Smaak: In de mond een mooie frisheid en een levendige aanzet bij het begin van de mond, daarna verzacht door de ronde en warme kant van ananas en pompelmoes. Scherpe snoeparoma's en
een vleugje zoutgehalte in de afdronk, waardoor je "terug wilt komen".

Combinaties van eten met deze wijn:

  • Pure wijn voor het aperitief

  • Getest (en goedgekeurd) als aperitief/tapas, bij toast/hummus grisini's

  • Bbegeleider van gevogelte of witvis met roomsaus

  • Een oosters gerecht, bijvoorbeeld tajine van kip/abrikoos en rozijnen

  • Een zoet/hartig gerecht

  • Gebakken foie gras met fruit (geel) of peterseliekaas


Met de fruitige zoetheid van ananas durven we zelfs een begeleiding aan bij een dessert op witte chocolade en/of een bakje vers fruit​

Hier wordt een eerbetoon gebracht aan Edmond BRAGARD, een bekende ‘rémouleur’ uit het land van  Herve.

Edmond Bragard en photo
Edmond Bragard en croquis

Weet jij wat een ‘rémouleur’ of herslijper is?

De herslijper oefent het vak uit van het naslijpen van messen en gereedschappen die hun scherpte verloren. In tegenstelling tot de slijper die het mes zijn eerste slijpbeurt geeft. ( https://fr.wiktionary.org/wiki/grinder )

Heeft u messen, hakmessen, scharen, snoeischaren die hun scherpte hebben verloren?  De herslijper is jouw man! Hij passeert uw huis met zijn karretje waarop de slijpschijf is bevestigd die hij activeert met het pedaal. Je herkent hem wel, zwaaiend met een bel en roepend “herslijper, herslijper! IJzeren messen, scharen, snoeischaren! ".

Laten we in onze consumptiemaatschappij nadenken over het niet weggooien van onze messen, ze opnieuw te gebruiken, ze weer mooi te maken.

Photo d'un rémouleur sur son vélo
Illustration de ce même rémouleur
Capture d’écran 2021-08-18 à 20.42.16.png
bottom of page