top of page

Hier zijn de percelen waarop we geplant hebben :

- Alvorens in Aubel aan te komen (vanuit Battice), links af nemen op de weg van Val-Dieu langs de Berwinne. Op het plan hieronder gaat het om perceel 537. Het is makkelijk zichtbaar vanuit de weg naar Val-Dieu. Wij hebben er 1.500 wijnstokken van MUSCARIS op geplant.

- In Crawhez, dichtbij het restaurant « Les Charmes Chambertins » hebben we SOLARIS, SOUVIGNIER GRIS en JOHANNITER geplant op percelen 318A, 298A en 297B ;

- En tussen Hombourg en Montzen, aan het einde van de doodlopende straat TE BERG, hebben we JOHANNITER et MUSCARIS geplant op perceel 449.

De toekomstige wijnmakerij van Vin du Pays de Herve.

De coöperatie heeft als doelstelling een perceel aan te kopen om er een wijnmakerij op te bouwen.

 

Wat is een wijnmakerij ? Een wijnmakerij is het gebouw waar alle fasen van de wijnproductie worden gecombineerd (pers, vaten, gyropallets, fusten, ...). Daar zullen ook de winkel, de kantoren en de landbouwmachines worden gevestigd. We zijn van plan een wijnmakerij te bouwen waarvan de architectuur aantrekkelijk zal zijn. Dit gebouw zal inderdaad een echte ontmoetingscentrum zijn voor onze medewerkers, maar ook een belangrijke toeristische attractie: organisatie van evenementen, opleidingen, bezoeken van de faciliteiten, presentatie van de wijngaard en, natuurlijk, verkoop van onze producten.

Welke druivenrassen planten we ?

​Dit is een bijzonder gevoelige kwestie waarover we samen in de raad van bestuur praten. Er zijn TRADITIONELE druivenrassen (die iedereen kent : Chardonnay, Pinot, Riesling, ...) en INTERSPECIFIEKE druivenrassen of nog BESTAND TEGEN ZWAMZIEKTEN EN VOORJAARSVORST (Solaris, Johanniter, Souvignier, Régent, Sirius, Phoenix, ...). Deze interspecifieke druivensoorten worden verkregen door kruising tussen verschillende soorten. Ze maken de productie van kwaliteitswijnen en een milieuvriendelijkere landbouw mogelijk.

 

​Het onderstaande tabel bevat ter informatie een lange lijst van druivenrassen beschikbaar voor 2018 bij Carlo FABER (horizontaal, de naam van de onderstam en verticaal, de naam van het transplantaat of de druivenras):

Klik hier voor meer informatie over de druivensoorten :

http://lescepages.free.fr/cepmc.html

 

We hebben​ de transplantaten SO4, 3309 en BINOVA (een tweede kruising van SO4) geselecteerd. Klik op de onderstaande links voor meer informatie over deze onderstammen :

http://www.vignevin-sudouest.com/publications/cepages-midi-pyrenees/SO4.php

http://www.vignevin-sudouest.com/publications/cepages-midi-pyrenees/3309-couderc.php

en

http://morissoncouderc.com/produits-boutures-greffables/

Dit is wat we hebben geplant en in welke hoeveelheden :

5000 stokken van Johanniter op SO4

3200 stokken van Solaris uit 3309

1900 stokken van Solaris op SO4

2000 stokken Souvignier Gris op SO4

2900 stokken Muscaris op BINOVA

 

Dit betekent 3 hectare wijngaarden. Op termijn kan dit de productie van 15.000 flessen wijn leveren.

 

Voor het Château van Berlieren (www.chateaudeberlieren.be),  zullen we het volgende produceren :

2000 stokken Johanniter op SO4

2000 stokken Souvignier Gris op SO4

1000 stokken Muscaris op BINOVA

bottom of page